Kulinářské Maroko

Toužíte poznávat zemi zvláště svým mlsným jazýčkem? Rádi zkoušíte místní speciality a zajímají vás kuchařské triky místní kuchyně? Těšte se: na našich výpravách kombinujeme domácí kuchyni s ochutnávkou jídel v místních restauracích.


Pokrmy pro nás připravuje evropský kuchař, který je zapáleným fanouškem marocké kuchyně a těší ho nabízet svým strávníkům různé lahodné kombinace chutí. Jídla jsou připravována s evropskými standardy a zároveň máte tak jedinečnou příležitost ochutnat i ty speciality, na které v běžných restauracích ani nenarazíte. 


Při cestování s námi po Maroku se tedy rozhodně nebudete stravovat z konzerv (což je skutečností, jak jsme slyšeli, na některých poznávacích zájezdech CK), ale každý den využijeme čerstvé ingredience, které budou k dispozici a plně využijeme také zázemí naší kuchyně a jejího vybavení v terénním speciálu / Overlandu. Budeme se stravovat s ohledem na české chutě a recepty na přípravu specialit vám rádi prozradíme, abyste si doma mohli připomenout jak chutná Maroko. 


Mnoho marockých receptů jsme sesbírali díky vlastnímu úsilí. S některými se běžně v restauracích nesetkáte, protože jsou to speciality lokálního charakteru nebo jsou k dispozici pouze v restauracích vyšší úrovně. Rádi vám však také představíme jídla obvyklá, která si denně připravují místní lidé. Díky mnoha přátelům a pobytu v marockých domácnostech známe zvyky místních lidí a rádi své poznatky předáme.


Již jsme naznačili, že stravování na našich výpravách je bohaté a porce jsou větší než byste našli v místních restauracích, ale často i v dražších penzionech. Rádi také vycházíme vstříc zdravému stravování, ale ani běžní jedlíci nemusí mít obavu. Z našich zkušeností  vyplývá, že chuti a vůni marocké kuchyně neodolá nikdo, ani ti spolucestovatelé, co zprvu hlásali, že si nejsou jisti, zda jim bude chutnat nebo tvrdili, že něco nejí (např.ryby, maso, určitou zeleninu atd.)


A z čeho konkrétně můžete vybírat? Co se týče snídaní, kromě tradičního marockého (arabského) chleba či nadýchaných francouzských baget, měkkých sýrů, jogurtů, zakysaného mléka, salámů, džemů a sladkých pomazánek (např.datlové, amalou atd.), si nenecháme ujít ani tradiční kaše z kuskusu či typickou místní ranní polévku. Nebude chybět ani čaj a káva. 


K obědu vyzkoušíme místní speciality typů harira (výživná a chutná polévka), různé marocké studené i teplé saláty a dipy (rajčatový s koriandrem, cuketový s mátou, zaalouk z lilků, cizrnový či fazolový s petrželkou atd). Svačinu můžeme doplnit místním ovocem – k dispozici jsou banány, pomeranče, melouny, ale třeba i opuncie, nebo mnoho druhů datlí.


A na jaké speciality se můžete těšit večer? Nebudou samozřejmě chybět různé druhy tažínů (dušené maso ochucené lahodným kořením, se zeleninou, a vařené v tradičním hrnci zvaném tajine – tažín). Co takhle kuřecí tajine s olivami a nakládaným citrónem, nebo třeba tajine z mladého kozího masa s datlemi či tajine s jehněčím? Určitě si nenecháte ujít ani příležitost ochutnat velbloudí maso. Nezapomeneme však ani na tajine s mletým masem nebo s vejci. (Jak chutnal členům expedice kozí tajine se můžete podívat v našem videu). 


Nebude chybět samozřejmě kuskus, který je nezbytným jídlem zejména ve svátečních dnech. Při cestě podél pobřeží máme možnost nakupovat čerstvé ryby přímo od rybářů, takže můžeme vyzkoušet tuňáka, sardinky, makrelu, případně chobotnici a další dary moře. Z masových specialit pak jsou také na výběr třeba hovězí či jehněčí klobásky, popřípadě různé kebaby či mechoui (gril). Pokud budeme mít možnost, ochutnáme i místní pastillu (maso v křehkém těstě na sladko). 


Milovníci sladkého také nepřijdou zkrátka a kromě tradičních palačinek si pochutnáme i na dezertech z mandlí a medu, místních sušenkách či lahodné mandlovo-medové pomazánce amalou.


Díky vlastní kuchyni se nemusíme omezovat ani ve spotřebě místní marocké whisky, jak se přezdívá typickému mátovému čaji. A vyzkoušíme i jiné typy čajů méně známých, ale místně rozšířených, například sporýšový (verbena), nebo některé doplníme jako místní třeba chibou (pelyňkem) či šalvějí. Vyzkoušíme také místní kávu, ať už nus-nus či kořeněnou skořicí a koriandrem.


Ještě se zastavíme u nápojů. K dispozici je pro každého dostatek balené pitné vody. Co se týče alkoholických nápojů, vzhledem k tomu, že po cestě jsou těžko k dostání či pouze za vyšší ceny, nabízíme možnost si je objednat u nás (pivo, víno). Zejména při západech slunce na jedinečných místech, může být sklenička vína či vychlazené pivo z naší lednice tou správnou tečkou k vychutnání dojmů z celého dne.


Do výčtu jídel, která budete moci ochutnat, se jistě nevešlo všechno, ale můžeme vám garantovat, že stravování bude bohaté. Některá jídla si uvaříme sami, jiná pro nás připraví místní nebo je vyzkoušíme po cestě v některé z místních restaurací (třeba různé oblíbené "snacky"). Věříme ale, že pro vás bude ochutnávka místní kuchyně stejným zážitkem jako seznámení s krásami Maroka. 


Jak se vaří v pouštním ksáru či jak se peče chleba můžete shlédnout v našich videích o marocké kuchyni. O marockých specialitách si můžete také přečíst v našem článku.


 

Objevte Maroko - informace, tipy na cestování a výpravy (2015)                                    
Web Analytics

Oops! This site has expired.

If you are the site owner, please renew your premium subscription or contact support.