Kuskus, tajine...aneb marocká kuchyně

Poznávání marocké kuchyně patří většinou mezi nejlepší zážitky z Maroka. Co všechno můžete v Maroku vyzkoušet a ochutnat? I když v restauracích v Maroku si můžete objednat jídla ovlivněná francouzskou kuchyní, v našem článku se budeme věnovat tradičním marockým pokrmům a nabídce jídel v běžných restauracích a jídelnách, které můžete očekávat na cestě po Maroku.


Chléb a pečivo

V Maroku se tradičnímu (arabskému) chlebu říká khobz, berbersky také kesra. Je to vlastně kynutá placka s kůrkou, která je k dispozici v každém obchůdku, neboť se peče v tradičních pekárnách po celé zemi. Chléb se jí téměř ke každému jídlu a často nahrazuje také příbor, skvěle se s ním dá jíst třeba tajine (viz níže), ale i různé dipy, saláty apod. Na pečení chleba se používá různé mouky, kromě pšeničné také žitná, ale třeba i ječná, přidává se někdy koření, anýz nebo římský kmín. Povrch chleba je někdy sypán otrubami a různě upravován, například těžký chleba harsha či baghira s ďolíčky. Tradičně za jednu placku běžného arabského chleba zaplatíte jeden dirham, i když v současné době usilují některé pekárny o navýšení ceny o cca 30 centů (listopad 2013).


Chléb se často jí přes den ke svačině. Seženete ho vždy čerstvý a lahodný je jen tak samotný namáčený do olivového oleje. Podobně jako chleba se však používají také různé placky podobné palačinkám (několikrát válená a překládaná placka melaoui), které se plní a mažou například taveným sýrem, masem, ale i také sladkou náplní. Běžně ke koupi jsou však také křupavé francouzské bagety.

 

Harira a další jídlo na ulici

V rodinách se tradičně nesnídá chléb s máslem, ale polévka. Snídaňová verze je obilninová, na oběd se však připravuje harira s mnoha obměnami, je velmi výživná a obsahuje často luštěniny a zeleninu. Seženete ji zejména v době trhů, v blízkosti súků či v jídelnách, ale také jako první chod v restauracích.


Během dne a při cestování po Maroku se můžete také najíst v pouličních stáncích, které nabízejí smažené kuličky z mletého masa, jehněčí klobásky, různé kebaby (špízy), z masa i vnitřností, ale také různé druhy menších smažených ryb.


Tajine či tažín

Hlavním jídlem dne, které se podává v rodinách většinou pozdě večer, bývá nějaký druh tajine (tažínu), což je dušené maso ochucené lahodným marockým kořením a se zeleninou (mrkev, petržel, brambory, dýně, hrášek apod.). Vaří se v tradičním hliněném hrnci s kupolovitým víkem, který se nazývá tajine – tažín. Jedním z nejlahodnějších je podle mnohých tzv.marocké kuře, tedy kuřecí tajine s olivami a nakládaným citrónem. Ale tajine se dá připravit z různých typů masa. Kromě tradičního skopového masa, můžete ochutnat například tajine z mladého kozího masa s datlemi či tajine s jehněčím a sušenými švestkami. Specialitou je velbloudí maso, které je dušené velmi chutné a chuťově podobné hovězímu. Tajine se však připravuje také s mletým masem (kefta) nebo třeba jen s vejci. Jedinečná je pak ryba vařená v tajine hrnci.(Jak chutnal na expedici kozí tajine se můžete podívat v našem videu).


Což takhle dát si kuskus

Kromě tajine je specialitou v Maroku také kuskus. I když se na první pohled nezdá, že by tyto malé pšeničné kuličky byly něčím speciálním, je kuskus jídlem svátečním a tradičně se podává v pátek či během slavností. Tradiční příprava kuskusu z pšenice je velmi náročná, někdy ho pro vesnici připravuje několik žen dohromady (podívejte se na video tradiční přípravy kuskusu ze saharského ksáru). Můžeme se domnívat, že umění připravit kuskus můžeme srovnat s uměním uvařit knedlíky. Kuskus se ale samozřejmě již nyní dá běžně koupit v obchodě v různě velkých „zrnech“.


Kuskus se podává s dušeným masem (většinou skopovým) a se zeleninou. Je obvyklé, že se o kuskus jako o sváteční jídlo lidé dělí s ostatními. Často se stalo, že nám kuskus neznámí lidé nabídli například v blízkosti mešity, ale třeba i v obchodě na trhu, při čekání na nějakou službu atd. Jakmile přijdete na chuť kuskusu, rádi ho zařadíte i do jídelníčku doma; recepty na kuskus lze najít na netu a zjistíte, že z kuskusu lze vytvořit rychlá a velmi chutná jídla.

 

Ryby a dary moře

Díky blízkosti moře a oceánu je možné v Maroku koupit čerstvé ryby na trhu, ale i od rybářů. Běžně můžete vyzkoušet čerstvého tuňáka, sardinky, makrelu, případně chobotnici a další dary moře. Velmi oblíbené jsou restaurace v blízkosti rybích trhů. Vzpomeňme třeba na magický přístav Essaouira a jeho rybí restaurace s obrovskou nabídkou ryb!  Ale jak bylo už řečeno, smažené ryby najdete také v nabídce mnoha levných stánků, takže je můžete ochutnat i během dne.


Zelenina a ovoce

Do marocké kuchyně patří také různé marocké studené i teplé saláty a dipy (rajčatový s koriandrem, cuketový s mátou, fazolový s petrželkou). Saláty jsou mnohdy zajímavě ochuceny, ať už čerstvým zeleným koriandrem či arganovým olejem, který má jedinečnou oříškovou chuť. Zajímavá je také kombinace „salátu“ z čerstvé a vařené zeleniny. Bohužel většinou zajímavé variace salátů nenajdete v levnějších jídelnách či restauracích, tam se spokojí běžně s rajčatovým.


Co se týče ovoce, k marockým produktům patří zejména banány, pomeranče, jahody, hrozny, fíky, ale třeba i opuncie (které prý zklidňují zažívání) a také mnoho druhů datlí, které je možné využít jako svačinu nebo do mnoha marockých receptů. A na osvěžení nezapomeňme na čerstvě vymačkaný pomerančový džus, který si můžete vychutnat v mnoha stáncích, známé je náměstí Djemaa El Fna v Marakéši s desítkami stánků nejen s džusem.


Sladkosti

Maročané si rádi pochutnají na sladkém, takže ve městech najdete pekárny, které vám nabídnou kromě francouzskou kuchyní inspirovaných croissantů a podobného pečiva také tradičních sušenky z mandlí a medu, s marcipánem, ale také třeba s datlovou nádivkou. Jedinečná je mandlovo-medová pomazánka zvaná amalou (k dostání také v levnější arašídovo-medové verzi), která se podává s tradičním arabským chlebem.


Mátový čaj a káva

Typickému mátovému čaji se přezdívá marocká whisky. Připravuje se ze zeleného čaje (čínský gunpowder) a máty (naanaa) a pije se velmi sladký. Na trhu se prodávají kromě čerstvých „pugétů“ máty také tradiční homole cukru. V zimě se čaj doplňuje třeba chibou (pelyňkem) či šalvějí. K oblíbeným bylinkovým čajům patří sporýšový (verbena, fr.verveinne) či anýzový. Káva se pije většinou s velkou porcí mléka jako nus-nus, někdy se však také ochucuje skořicí a mletým koriandrem.


Další speciality

V Maroku je však mnoho dalších specialit, které můžete vyzkoušet – například šnečí polévka, kterou si místní zamilovali a koupíte ji například na náměstí Djemaa El Fna v Marakéši (ochutnávku můžete shlédnout na videu). Tady je příležitost ochutnat také další delikatesy místní marocké kuchyně – např.skopové hlavy, kopítka či slepičí pařátky atd. Jedinečné jsou také mechoui (rožněné jehněčí maso, resp.celá selátka připravovaná v tradičním "podzemním grilu“). Na jihu Maroka, zejména v přístavu Essaouira, je specialitou také pastilla, což je křehké těsto plněné holubím masem (nyní nahrazováno kuřecím), které se připravuje na sladko a se skořicí.


O cenách nejen marockých potravin a jídel se dočtete v samostatném článku, stejně jako o některých ingrediencích (např.koření, arganový olej, datle), které si můžete přivézt jako suvenýr z cest po Maroku.


Ochutnáváme Maroko

Většinu specialit marocké kuchyně ochutnáváme také na našich výpravách, kurzech či akcích po Maroku. Pokud chcete s námi poznávat, jak chutná Maroko, přidejte se!
Objevte Maroko - informace, tipy na cestování a výpravy (2015)                                    
Web Analytics

Oops! This site has expired.

If you are the site owner, please renew your premium subscription or contact support.